Adriaan van Dis spreekt op Indië-herdenking: ‘topact voor Indische gemeenschap’

NijmegenRegio

Written by:

Spread the love


De Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 maakte een eind aan een wrede bezetting van Nederlands-Indië. Platform Indische Organisaties Nijmegen (PION) viert die dag de bevrijding en herdenkt de slachtoffers die vielen in de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische vrijheidsstrijd in de jaren daarna. 

Er is een bijeenkomst met lezingen en een kranslegging bij het Indië-monument op de Gedeputeerdenplaats naast het stadhuis. Nijmegen heeft van oudsher veel banden met Nederlands-Indië, er wonen veel mensen met Indische wortels. 

Indische achtergrond

Adriaan van Dis (Bergen, 1946) is bekend van titels als Indische DuinenFamilieziek en Ik kom terug. Daarin staat zijn Indische achtergrond centraal. Ook in zijn recente verhalenbundel Vijf vrolijke verhalen komt het Indische element terug. Op 11 mei ontvangt Van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen.


Quote

Adriaan van Dis stond al jaren hoog op ons lijstje.

Peter van Riel, Woordvoerder Indië-herdenking

,,Adriaan van Dis stond al jaren hoog op ons lijstje”, zegt Van Riel. ,,Dat hij een eredoctoraat krijgt, hielp wel mee. ,,Ik móet naar de herdenking Nijmegen”, zei Van Dis. Wat ook meespeelt, is dat de schrijver is toegetreden tot het comité van Stichting Pelita, een organisatie die zich inzet voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië. De Nijmeegse afdeling van Pelita is betrokken bij de herdenking.

Twee culturen

Ook de tweede spreker is een bekende naam in de Indische gemeenschap: de Nijmeegse kunstenaar Peter de Thouars (Jakarta, 1952). Zijn werk staat niet los van zijn wortels in Indonesië en van de schok, de desoriëntatie die zijn komst naar Nederland, op 6-jarige leeftijd, heeft teweegbracht. Het vormde hem tot een veelzijdig artistiek verkenner tussen twee culturen. De Thouars exposeert in binnen- en buitenland.

De afgelopen twee jaar waren de Indië-herdenkingen vanwege de pandemie sober. Geen bijeenkomst en een kranslegging in beperkte kring. Wel was er een publiciteitsactie waarbij bekende Nijmegenaren hun solidariteit tonen met het dragen van de symbolische melati-speld en in 2021 verscheen er een boek met persoonlijke verhalen over het Indisch verleden. Dit jaar hoopt de organisatie uit te kunnen pakken met een gedenkwaardige openbare bijeenkomst in het stadhuis. 

Aanmelden kan via [email protected]


Peter de Thouars.
Volledig scherm

Peter de Thouars. © Rens PlaschekLees het hele artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.