Automobilisten pikken hoge benzineprijs niet: protestacties op Britse snelwegen

BuitenlandNieuws

Written by:

Spread the love


Steeds meer Britten hebben schoon genoeg van de hoge brandstofprijzen en zijn blijkbaar bereid tot protestacties over te gaan. Onder meer BBC en Sky News berichtten over ‘rijdende blokkades’ op diverse wegen in het Verenigd Koninkrijk. 

Automobilisten rijden met lage snelheid naast elkaar om het verkeer te hinderen. Er zijn ook al incidenten geweest waarbij de auto’s helemaal tot stilstand kwamen en de snelweg voor enige tijd werd geblokkeerd. Onder meer op de M4 van Londen naar Wales en de M5 tussen Bristol en Birmingham was het gisteren raak. De regering roept actievoerders op om het ‘dagelijks leven van mensen niet te verstoren’. Ook is burgers inmiddels geadviseerd zoveel mogelijk thuis te werken vanwege de mogelijke vertragingen.


Demonstrerende automobilisten bij de stad Leeds hebben de uitrit van een tankstation geblokkeerd.
Volledig scherm

Demonstrerende automobilisten bij de stad Leeds hebben de uitrit van een tankstation geblokkeerd. © Getty Images

Belastingverlaging heeft weinig geholpen

In het Verenigd Koninkrijk kost een liter benzine momenteel gemiddeld zo’n 2,22 euro. Diesel is er duurder, met gemiddeld zo’n 2,31 euro per liter. Actievoerders azen op een verdere belastingverlaging op brandstof. In maart was er een belastingverlaging van 5 pence (omgerekend €0,06) per liter. Sindsdien zijn de brandstofprijzen echter vrijwel uitsluitend gestegen en mede door het zwakke pond ten opzichte van de sterke Amerikaanse dollar kunnen de zakkende olieprijzen het tij nog niet keren. 

Sky News sprak met een actievoerster, die zegt dat zij ontslag moest nemen omdat het onbetaalbaar werd om nog naar haar werk te rijden. Bij een andere baan in de transportsector werd ze vervolgens ontslagen, omdat het transportbedrijf in kwestie moest inkrimpen vanwege de hoge brandstofkosten.

De Britse overheid overweegt nu volgens Sky News om met een verdere lastenverlichting te komen. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak, heeft aangekondigd een ‘meer substantiële’ belastingverlaging op brandstof te willen onderzoeken.


In colonne rijden demonstranten op de snelweg A64 in York.
Volledig scherm

In colonne rijden demonstranten op de snelweg A64 in York. © Getty Images

Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Lees het hele artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.