Griekenland geteisterd door bosbranden, ook dichtbij vakantievilla koning Willem-Alexander

BuitenlandNieuws

Written by:

Spread the loveMaandag greep het vuur onder meer om zich heen op het schiereiland Peloponnesos bij het dorp Kranidi, vooral populair bij rijke vakantiegangers. Koning Willem-Alexander en zijn gezin hebben er een vakantievilla. Die loopt geen gevaar, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd. Wel werd een van de meest luxueuze resorts van het land uit voorzorg ontruimd en liep het brandschade op. Dinsdag in de loop van de dag kreeg de brandweer het vuur in Kranidi onder controle.

Bij de badplaats Itea, niet ver van de oudheidkundige opgraving en toeristenhotspot Delphi, ging behalve 900 hectare aan grasland en struikgewas naar schatting 300 hectare aan olijfboomgaarden in vlammen op. Ze vormden onderdeel van het 3000 jaar oude olijfbos van Amfissa, met 1,2 miljoen bomen het grootste van Zuidoost-Europa en Unesco-werelderfgoed. Ook werden een hotel en een nonnenklooster ontruimd. De branden rond Itea leken onder controle, maar vlamden dinsdagmiddag toch weer op. Een nieuwe vuurhaard ontstond twee kilometer buiten Porto Germeno, een andere badplaats 50 kilometer ten westen van Athene en erg populair bij inwoners van de hoofdstad. Bewoners van een dorp in de buurt kregen een noodmelding op hun telefoon met het dringende advies hun huizen te verlaten.

Oorzaak branden is niet bekend

Alleen al op maandag noteerde de brandweer 52 nieuwe brandhaarden. Windkracht 6, droogte en hoge temperaturen maken het lastig het vuur te bestrijden. In Athene werd het dinsdag 33 graden, op het oostelijke eiland Samos tikte het kwik de 39 graden aan. Ook woensdag geldt onder meer in de regio Athene, de oostelijke Peloponnesos, op Kreta en op de oostelijke eilanden nog het grootste brandgevaar. In de tweede helft van de week gaat de wind liggen en worden enige verkoeling en wat regen verwacht. De oorzaak van de branden is niet bekend.

Een team van Roemeense brandweerlieden helpt mee het vuur in Porto Germeno te blussen. Vorige week aangekomen vormen zij het eerste contingent van in totaal 200 mannen en vrouwen uit zes EU-landen die Griekenland deze zomer helpen met het bestrijden van branden. De internationale bijstand is onderdeel van een plan om een drama als in vorig jaar augustus te voorkomen. Ook toen verwoestten branden een groot gebied bij Porto Germeno, net als buitenwijken van Athene, het noorden van het eiland Evia en de regio rond de antieke stad Olympia. In 2018 kwamen honderd mensen om het leven toen ze door de vlammen raakten ingesloten in de plaats Mati, even buiten Athene.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Lees het hele artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.