Kabinet moet aan de slag met wensenlijst Kamer: flinke huurverlaging en extra energiecompensatie

BinnenlandNieuws

Written by:

Spread the love


De Algemene Politieke Beschouwingen werden gisteren overschaduwd door de rel rond Baudet, maar toonden verder vooral een ongeduldige Tweede Kamer die meer wenst van het kabinet. Dat er een miljardenpakket komt om de koopkracht te stutten is ‘te weinig en te laat’, oordelen vooral oppositiepartijen. Al vragen ook coalitiefracties meer van de ministers.

Een plan van PvdA en GroenLinks om huurders in tochtige huizen een forse korting te geven, kan rekenen op een meerderheid. Dan gaat het om huizen met energielabel E,F of G. Hoeveel woningen dit betreft en hoe hoog de korting wordt, moet nog worden uitgewerkt.

Moties om snel werk te maken van een ‘ruimhartiger’ energieprijsplafond voor gezinnen, gratis schoollunches in kwetsbare wijken en uitvoering van een voltijdbonus kunnen rekenen op een meerderheid. Ook wil de volledige Tweede Kamer dat de Westerscheldetunnel uiterlijk in 2025 tolvrij is en dat bedrijven langer respijt krijgen om hun coronaschulden bij de Belastingdienst af te lossen. Verder vraagt het parlement meer geld voor de werkkostenregeling (WKR), waarmee een werkgever onbelaste vergoedingen aan zijn werknemers kan geven.

Energiekosten

Maar bovenal domineerde de koopkrachtcrisis dus de Algemene Politieke Beschouwingen. Partijen willen dat het kabinet meer biedt dan het inderhaast in elkaar gesleutelde prijsplafond, waardoor veel gezinnen voor hun energieverbruik straks niet meer hoeven te betalen dan circa 300 euro per maand. Ook vragen partijen aandacht voor grensgevallen, de mensen die nu de regeling misgrijpen, bijvoorbeeld omdat ze een warmtepomp hebben of veel meer stroom gebruiken voor medische hulpmiddelen.

Het kabinet belooft nog met een steunpakket te komen voor bakkers, tuinders en midden- en kleinbedrijven en verenigingen die hun rekeningen vaak niet meer kunnen betalen. Premier Mark Rutte waarschuwt wel dat zo’n regeling voor ondernemers heel erg duur kan worden voor de overheid, zeker als de gasprijs verder stijgt.

Oekraïne

Mede door de Oekraïne-oorlog kwam het kabinet op Prinsjesdag al met een ‘historisch’ groot koopkrachtpakket van ruim 17 miljard euro. Ook komt er een prijsplafond voor de energierekening. De oppositie oordeelde dat het kabinet ‘te laat’ met maatregelen komt, en denkt ook dat het niet genoeg is. Aan het slot van het debat wordt een flink aantal moties ingediend. Er is een meerderheid voor een versnellingsplan van VVD en CDA voor kernenergie.

Gisteren raakten de gemoederen vooral verhit toen Forum-aanvoerder Thierry Baudet minister van financiën Sigrid Kaag in zijn complottheorie sleurde, over rekrutering van spionnen en een geheime samenzwering (‘deepstate’). Uit protest verliet het kabinet de zaal, waarna Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp bij Baudet het woord ontnam.

Vandaag wekten enkele woorden van Farid Azarkan beroering. De Denk-leider vindt dat het kabinet zich ook fel moet uitspreken tegen PVV-leider Wilders, die over de islam sprak als ‘religie van terreur’. ,,Mijn religie wordt weggezet als ideologie van haat en terreur, vervolgens blijft het helemaal stil, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.’’ Andere Kamerleden klapten op de bankjes als teken van steun.

De motie van wantrouwen tegen het kabinet ingediend door Geert Wilders (PVV) werd verworpen. Voor de motie stemden alleen PVV, SP, BBB, FvD, Van Haga en JA21, met samen nog geen 40 van de 150 Kamer-zetels.

Om enkele extraatjes te financieren, is het kabinet op aandringen van de Tweede Kamer bereid een greep te doen in het Nationaal Groeifonds. Die zak geld is eigenlijk bedoeld voor lange termijninvesteringen in de economie maar kan nu deels worden aangesproken voor extra steun aan het midden- en kleinbedrijf en voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel.

Lees hieronder het blog van dag twee terug.


Minister-president Mark Rutte op dag 2 van de Algemene Politieke Beschouwingen.
Volledig scherm

Minister-president Mark Rutte op dag 2 van de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP/Bart MaatLees het hele artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.