Oud-leider Rode Khmer verliest hoger beroep, blijft levenslang gestraft

Buitenland

Written by:

Spread the love


AFP

NOS Nieuws

Een oud-leider van de Rode Khmer, de Cambodjaanse beweging die in de tweede helft van de jaren 70 een schrikbewind voerde, is ook in hoger beroep schuldig bevonden aan genocide. Hij kreeg opnieuw een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Khieu Samphan (91) is de laatste hooggeplaatste Khmer-politicus die nog in leven is. Hij was het staatshoofd in de vier jaar dat de Rode Khmer Cambodja terroriseerde.

Tussen 1975 en 1979, toen de communistische Khmer werd verdreven door een inval van buurland Vietnam, kwamen naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen om het leven. Ze werden gemarteld, vermoord of stierven door uithongering of dwangarbeid.

Andere veroordeelden

Pas in de loop van deze eeuw werden de belangrijkste leiders van de Khmer voor hun misdaden vervolgd. De voormalige nummer twee, ideoloog Nuon Chea, kreeg met Samphan in 2014 eerst levenslang voor misdaden tegen de menselijkheid en later ook voor genocide. Ook de directeur van een beruchte martelgevangenis kreeg levenslang. Deze ‘Duch’ overleed in 2020.

De vervolging van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary (Broeder nummer 3) en zijn vrouw, oud-minister van Sociale Zaken Ieng Thirith, werd gestaakt. Ieng Thirith kon niet terechtstaan vanwege dementie en Ieng Sary overleed voordat er een vonnis lag.

De absolute leider, Pol Pot, ontliep rechtsvervolging. Hij stierf in 1998 in vrijheid in zijn schuilplaats in de Cambodjaanse jungle.

Het hoger beroep van Samphan was het laatste zaak voor het speciale Cambodja-tribunaal van de Verenigde Naties.Lees het hele artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.