Weerkaarten voorspellen dat het heet kan worden: ‘Denk aan tropische waarden’

BinnenlandNieuws

Written by:

Spread the love


,,Je moet het zo zien”, vertelt meteoroloog Alfred Snoek, ,,in de meeste weerkamers wordt er voor voorspellingen op de lange termijn gebruik gemaakt van een paar modellen.” Ook bij Weerplaza, waar Snoek werkt, zijn die onder ogen gekomen. En wat blijkt? Er is een opvallende verwachting dat een flinke portie hete lucht vanuit Zuid-Europa onze kant op komt. Snoek: ,,Een opmerkelijk hoog percentage zelfs”. 


‘Zeker 30 graden’

Hoe warm het hier dan zal worden? ,,Je moet denken aan tropische waarden”, legt weerman Snoek uit. In Spanje komen binnen afzienbare tijd maxima rond 40 graden in zicht. ,,Dus dan kan het hier zeker 30 graden worden. Misschien meer.” In de week van 11 juli is de kans groot dat een hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan zich in tweeën splitst. Het oostelijke deel daarvan zou zich kunnen losbreken en naar het Europese vasteland drijven. Daardoor kan de hitte in Zuid-Europa doorstromen naar ons land.

Het is de grote vraag of de partij hitte uit Spanje en Portugal daadwerkelijk zover naar het noorden zal trekken. De meest recente weerkaarten hinten op zo’n scenario vanaf de tweede helft van juli, stelt Weerplaza. De meteorologen wijzen erop dat het ver kijken in de toekomst is. Maar de kans is momenteel zo’n 65-70 procent op snel oplopende temperaturen.


Voorproefje?

Komend weekend lijkt er in ieder geval een klein voorproefje op komst te zijn. Als door een hogedrukgebied de frisse zeewind wegvalt, zal het kwik snel omhoogschieten. Mogelijk kan het landinwaarts dan al zomers aanvoelen met 25 graden of meer.


In Madrid is het deze week elke dag makkelijk 30 graden of meer.
Volledig scherm

In Madrid is het deze week elke dag makkelijk 30 graden of meer. © AP

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:


Lees het hele artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.