Werkstraf voor boer (42) die afval dumpte langs snelweg

Nieuws

Written by:

Spread the loveDat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand. De 42-jarige boer was de eerste verdachte die werd aangehouden voor de afvaldumpingen. ,,Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin”, zei de verdachte vandaag tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Arnhem.

Heterdaad

De varkenshouder werd op heterdaad betrapt. Hij wordt ervan verdacht dat hij samen met anderen de af- en oprit naar de snelweg A18 heeft versperd, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde, en dat hij afvalstoffen heeft gedumpt. 

Volgens de officier van justitie ging het om zaagsel, mest en stro. ,,Demonstreren is een grondrecht. En het is begrijpelijk dat de stikstofplannen veel emotie oproepen. Maar je overtreedt een grens als je gevaarlijke situaties creëert”, aldus de officier.

De politierechter sprak van onverantwoordelijk en strafbaar gedrag en ernstige strafbare feiten. ,,Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als iemand op zo’n berg afval rijdt. En dit soort acties hebben tot grote maatschappelijke onrust geleid”, aldus de rechter.

‘Ik sta niet achter de actie’

De man heeft bekend dat hij stro heeft gestort, met een trekker zonder kenteken. Met wie hij actievoerde wil hij niet zeggen. De actie was een initiatief van een samenwerkingsverband van boeren in de Achterhoek. ,,Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen”, vertelde de varkenshouder aan de rechter.

Boeren protesteren al tijden tegen de stikstofplannen van het kabinet. De afgelopen weken is meerdere keren op diverse snelwegen afval gedumpt of zijn hooibalen in brand gestoken. Meerdere personen zijn de afgelopen tijd opgepakt. 

In de rechtbank Zwolle dient morgen een zaak tegen vijf mannen die verdacht worden van het gooien van bierflesjes richting de politie. Dat gebeurde in Zwolle tijdens een boerenprotest op 4 juli bij het distributiecentrum van Albert Heijn.Lees het hele artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.